Kodály Zoltán: „A zene mindenkié”

„A zene célja nem az, hogy ítéletet mondjunk róla, hanem, hogy táplálkozzunk vele. A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek olyan régiói, melyekbe csak a zene világít be. A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése”

Kokas Klára 1992. A zene felemeli kezeimet

"Aki zenél, de az is aki a zenét "odaadással hallgatja", az érzékenységet fejleszt, és ezt a leheletfinom megérinthetőséget gondozza magában. A "zene adományából elérhető lélekszabadság", a zenélés vagy a zenei átélés adománya "jutalma".

Lengyelországban tanítottam

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület tagjaként ez év júliusában meghívást kaptam a lublini Marii Curie- Sklobodowskiej Művészeti Egyetem nyári tanár-továbbképzési kurzusára.

Az egyesület elnökének, K.Udvari Katalin Elnök asszony vezetésével hat különböző zenepedagógiai terület hazai munkáját és eredményeit mutathattuk be, ki-ki a saját szakterületét.

A három napos képzés során bemutatkozott az ELTE BTK Zenei Tanszék tanszékvezető tanára, Dr. Bodnár Gábor, aki örömmel üdvözölte a két egyetem között elindult baráti és szakmai kapcsolatot.

Tovább a teljes cikkhez >>

Lublin182.jpg, 106kB Lublin315.jpg, 110kB

KOKAS NYÁRI TÁBOR

A Kokas komplex művészeti táborunk hatodik éve került megrendezésre. Programjaink között szerepelt: Kokas-pedagógia, zenei és vizuális része, drámajáték, gyermekjóga.

Idén első alkalommal különleges hangfürdőben is részt vehettek a táborozó gyerekek. Tanáraink, pedagógusaink a saját területükön kiemelkedő munkát végeztek, s ennek köszönhetően a sok éve táborozó tanítványok ezt a tábort találták a legjobbnak.

Pedagógusaink: Csíki Mariann(gyermekjóga), Somody Bea(vizuális), Móka János (dráma), Eisenmann Tünde (hangmasszőr), Szedlacsek Katalin (Kokas pedagógia)

A tábor képei >>