Szedlacsek Katalin

A II. Rákóczi Ferenc gimnáziumi érettségimet követően, tanulmányaimat a Budapesti Tanítóképző Főiskolán folytattam. A főiskola alatt ismerkedtem meg Mélykutiné Ditrich Helga kodályi elvekre épülő zenei nevelésével. Főiskolai tanulmányaim mellett kezdtem magánéneket tanulni, hiszen a zene szeretete meghatározó szerepet tölt be az életemben.
Több mint 16 éves zenei tanulmányaim alatt rendszeresen közreműködtem és felléptem koncerteken. (Többek között a Spinóza Ház színpadán az Absolvox Stúdió Fiatal tehetségeinek koncertsorozatán, a Fészek klubban, az Óbudai Társaskörben és templomi koncerteken is.) Éveken keresztül résztvevője voltam a Majki Nemzetközi Mesterkurzusnak 12 éve rendszeres hallgatója vagyok Misura Zsuzsa operaénekes-művésztanár óráinak.

A főiskola elvégzése után az Aradi utcai óvodában kezdtem dolgozni. Az óvoda korábban Porkolábné dr. Balogh Katalin kísérleti programjában vett részt. A kísérleti program eredményeként született meg, a Kudarc nélkül az iskolában című könyv, amely a különböző nevelési területek közül a zenei nevelésnek is hangsúlyos szerepet szánt. Saját gyermekem megszületése után kezdtem behatóbban foglalkozni a 3-7 éves korosztály zenei képességfejlesztésével. A főiskolán megismert módszert, oktatóm zeneóvodai foglalkozásain a gyakorlatban sajátítottam el. Az itt megszerzett tudást a saját személyiségemen keresztül tovább formáltam, és kialakítottam a kodályi elvekre épülő saját zenepedagógiai stílusomat, mely a zene, a mozgás, és mozdulatok ötvözetére épít. A későbbiekben az általam tanított gyermekek életkora bővült, még kisebb, a másfél éves kortól kezdő foglalkozásokkal. Az ily korán való zenei nevelés elkezdéséhez, a japán Suzuki-módszer adta az elméleti alapokat, és a bátorságot, illetve a hihetetlenül nagy magyar zenei kincs, az ölbeli játékok gyűjteménye.

2007-ben elvégeztem Kokas Klára három éves akkreditált zene-mozgás programját. Évek alatt kialakítottam a gyermekek fejlődésének és képességeinek megfelelően felépített zenebölcsődei, zeneóvodai foglalkozásokat, valamint a zenei foglalkozások kiteljesítéseként, elkezdtem Kokas Klára komplex művészeti programját is vezetni. Programom így összesen 9 éves, ez tartalmazza a 4 éves zene-mozgás programot is.

A zene-mozgás foglalkozásokon készült alkotásokból 2007-ben interaktív kiállítást szerveztem , ezen felül közös karácsonyi, és egyéb alkalomhoz kapcsolódó koncerteket is. 2006-ban tanítványaimmal együtt részt vettünk a Tavaszi Fesztivál FRINGE programján. 11 éve tartó munkám során, több mint ezer tanítványom zenei képességfejlődését kísérhettem figyelemmel, évente kb.700 foglalkozást tartok. 2002-ben megjelent első válogatásom, Kerekecske gombocska- Anya, gyere, játssz velem! címmel . 2008-ban megjelent a Kerekecske gombocska 1. átdolgozott változata, ill. a Kerekecske gombocska 2. kötete.

A Kerekecske gombocska I.II. kötet a Magyar Termék Nagydíj Oklevelét kapta 2009-ben. Lásd: www.zeneovi.hu Szintén ebben az évben a kötet kíváló minüsítést kapott a Pannon Egyetem docensétől Dr.Vass Vilmostól. 2009 óta a "Psalmus Humanus" művészetpedagógia egyesület tagja vagyok.

A 12 év alatt kidolgozott programomról a Módszer címszó alatt olvashat bővebben.

2011-ben jelent meg a Kerekecske gombocska című kötetemhez egy rövid módszertani útmutató, melyet főiskolai tanárnőmmel Mélykútiné Ditrich Helgával együtt készítettünk.